10 Fakta Menarik

1) Leonardo Da Vinci berkebolehan untuk menulis di sebelah tangan serta melukis di sebelah tangan yang lain pada masa yang sama.

thCAJLWB56

 

 

 

 

 

 

2) Pada sambutan tahun baru 1907, Presiden Theodore Roosevelt telah bersalaman dengan lebih 8,513 orang.

President Theodore Roosevelt

 

 

 

 

 

 

3) Alexander Graham Bell, pencipta telefon tidak pernah menelefon kepada isteri mahupun emaknya kerana kedua-dua mereka adalah pekak.

4) Semasa kematian Alexander Graham Bell pada tahun 1922, semua telefon yang menggunakan talian Bell di Amerika Syarikat dan juga Kanada dihentikan untuk tempoh 1 minit.

thCAEUSOGA

 

 

 

 

 

 

5) Orville Wright salah seorang daripada adik beradik Wright, sentiasa menulis nombor di setiap telur yang dihasilkan oleh ayamnya. Tujuannya, dia akan makan telur-telur tersebut mengikut yang mana dulu dihasilkan.

thCA55TVR7

 

 

 

 

 

 

6) Woody Allen, pengarah yang terkenal itu tidak pernah membaca apa-apa sehingga usianya 18 tahun kecuali buku komik namun dalam bidang penulisan tetap terserlah yang mana dia menjual idea penulisannya dengan harga sebaris untuk 10 sen.

7) Satu-satunya sukan yang pernah dimainkan di atas bulan ialah golf yang mana pada 7 Februari 1971, Alan Shepard telah memukul bola golf di sana.

thCAVL42R6

 

 

 

 

 

 

8) Sukan mempunyai jumlah penonton yang paling besar untuk rangkaian televisyen iaitu berada di kedudukan pertama ialah sukan olimpik, diikuti oleh pertandingan Piala Dunia bola sepak dan kemudiannya Formula One.

9) Ketika pertama kali acara sukan disiarkan secara terus di radio, acara yang dibuat liputan ialah perlawanan perahu layar yang berlangsung di British.

10) Sebiji bola sepak diperbuat daripada 32 panel yang dijahit atau disambung bersama oleh 642 jahitan.

Leave a comment

All fields marked (*) are required