10 Terbaik Khasiat Bawang Putih

thNIZZMA6Wgarlic

1. Merendahkan kadar kolesterol – Bahan antioksidan di dalam bawang putih membantu mengesan radikal bebas yang menyumbang kepada kemusnahan akibat daripada kolesterol  jahat dalam darah.

2. Mengurangkan radang sendi

3. Menurunkan berat badan. Ramai penyelidik percaya bahan anti radangan di dalam bawang putih membantu mengawal pembentukan sel lemak dalam badan, iaitu salah satu faktor utama penambakan obesiti.

4. Menghalang kanser – Kehadiran sulphur allyl di dalam bawang putih boleh memperlahankan proses pertumbuhan sel kanser. Pengambilan bawang putih sangat penting bagi mereka yang tergolong dalam famili yang ada sejarah kanser bagi mengurangkan risiko mendapat pelbagai jenis kanser.

5. Menghalang hipertensi – Kajian menunjukkan bawang putih juga menurunkan tekanan darah tinggi. Fungsi bawang putih ialah membesarkan saluran darah, membolehkan darah berjalan lancar.

6. Nyahkan alahan. Jus bawang putih mentah sangat baik untuk meredakan kegatalan akibat ruam, gigitan serangga atau lain-lain alahan.

7. Mengurangkan batuk.

8. Menurunkan kadar gula.

9. Mengurangkan sakit gigi. – Letak minyak bawang putih atau seulas bawang putih yang dipecah-pecahkan, letak terus kepada gigi yang sakit dan bahagian sekeliling gusi  untuk menghilangkan rasa sakit serta merta.

10. Merawat penghadaman – Bawang putih membantu mereda, menggalakkan dan menyelaraskan sistem  penghadaman. Ia mampu mengelakkan pankreas gastrik tersumbat dan cecair usus yang bertanggungjawab terhadap nutrien penghadaman.

#Sila klik iklan di atas

 

 

 

Leave a comment

All fields marked (*) are required